A szájról szájra marketing ereje - 1. rész

A szájról szájra marketing egy erőteljes és alapvető, ha nem épp a legalapvetőbb marketing eszköz, amely hatékonyan növelheti az éttermed hírnevét és vendégkörét. A vendéglátóiparban különösen fontos, hogy az emberek pozitív élményekről beszéljenek, hiszen az új vendégek egy jelentős része ajánlások alapján választja ki a következő étkezési helyszínt. De mi is az a szájról szájra marketing, és hogyan tudod maximálisan kihasználni az előnyeit?

A szájról szájra marketing előnyei

A szájról szájra marketing egyik legnagyobb előnye a hitelesség. Az emberek jellemzően sokkal inkább megbíznak egy barát vagy családtag ajánlásában, mint egy direkt reklámban. Amikor egy elégedett vendég megosztja pozitív tapasztalatait másokkal, az szinte automatikusan növeli az éttermed iránti bizalmat és vonzalmat. Az emberek jellemzően jobban bíznak a személyes ajánlásokban, mert ezek közvetlen tapasztalatokon alapulnak, és (általában jogosan) feltételezik, hogy nincs mögöttük rejtett szándék, mint ahogy a hagyományos, direkt reklámok esetében. Általában a hiteles források közé tartoznak a barátok és családtagok mellett a különböző szakértők, illetve véleményvezérek is. Utóbbi esetben azonban már fontos, hogy az adott véleményvezér ajánlása autentikusnak hasson, máskülönben könnyen a reklám kategóriába kerül át és még egy amúgy lelkesen követett influenszer szavának sem fognak hinni az adott témában.

Másik fontos előnye a költséghatékonyság. Míg a hagyományos hirdetések és marketingkampányok minden esetben egy egyre duzzadó büdzsét igényelnek, a szájról szájra marketing közvetlen költséggel lényegében nem jár. Annyi „csupán” a dolgod, hogy kiváló szolgáltatást nyújts, és a vendégeid elvégzik a többit. Ez persze nem ilyen egyszerű és az említett „kiváló szolgáltatási szint” elérése komoly költségekkel jár, ugyanakkor ez olyan befektetés, amely bizonyosan megtérül.  

A biztos megtérülés pedig abból adódik, hogy a szájról szájra marketing hosszú távú eredményeket hoz. Egy jól megtervezett kampány gyorsan felkeltheti a figyelmet, de az ajánlások hosszú időn keresztül érvényesülnek. Az elégedett vendégek újabb vendégeket hoznak, és az így kialakult láncreakció hosszan tartó és fenntartható növekedést biztosít a vállalkozásod számára.

A felszolgálók szerepe és edukációjuk fontossága

A felszolgálók az éttermed arcai, ők azok, akik közvetlen kapcsolatban állnak a vendégekkel, bizonyos értelemben a Te alkalmazottaid, de vendégeidnek dolgoznak, pozíciójukból adódóan pedig könnyen elnyerhetik azok bizalmát és szimpátiáját, ugyanakkor ellenérzését is, amely természetesen a márkán csapódik le. Az ő munkájuk minősége tehát alapvetően befolyásolja a vendégek élményeit és véleményét. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy a felszolgálók megfelelő képzésben részesüljenek. Az edukáció során nemcsak a szakmai ismereteket kell elsajátítaniuk, hanem a kommunikációs és problémamegoldó képességeiket is fejleszteni kell. Ez azonban nem egyszerű feladat, tisztában vagyunk a realitásokkal, kezdve a munkaerőhiánnyal, illetve a nagyfokú fluktuációval és a sokszor alacsonyan képzett és motiválatlan munkaerővel. Éppen ezért, mivel kiemelten fontos téma, a cikksorozat második részében ezzel külön is foglalkozunk majd.  

Egy jól képzett felszolgáló udvarias, figyelmes és proaktív, ami nagymértékben hozzájárul a vendégek elégedettségéhez. Az elégedett vendégek szívesebben ajánlják az éttermet ismerőseiknek, ami tovább erősíti a szájról szájra marketing hatékonyságát.

Hogyan lehet ösztönözni a szájról szájra marketinget

Az első lépés a szájról szájra marketing ösztönzésében az, hogy kiváló szolgáltatást nyújts. Az elégedett vendégek szívesen mesélnek másoknak a pozitív élményeikről. Győződj meg róla, hogy minden vendéged különleges bánásmódban részesül, és minden részletre odafigyelsz. Természetesen ezt is csak leírni egyszerű, megvalósítani annál nehezebb, ráadásul a „kiváló szolgáltatásnak” nincs objektív mércéje. A következő részben erről is részletesebben írunk majd.

Második lépésként biztosíts emlékezetes élményt. Ez lehet egy különleges étel, egyedi atmoszféra vagy kivételes kiszolgálás. Minél inkább emlékezetes az élmény, annál nagyobb az esélye, hogy a vendégek beszélni fognak róla. Ez még csak nem is kell, hogy feltétlenül „ajánlás” legyen, a pozitív előjelű élménybeszámolók önmagukban is ajánlásként működnek, hiszen ki akarna „kimaradni a jóból”?

Harmadik lépésként bátorítsd a vendégeidet, hogy osszák meg véleményüket. Ezt megteheted közösségi média platformokon, értékelő oldalakon vagy akár az étteremben elhelyezett visszajelző kártyákon keresztül. Az aktív jelenlét és interakció a vendégekkel növeli a márkád láthatóságát és elkötelezettségét.

Néhány tipp a vélemények ösztönzéséhez

Jutalmazd a véleményezést

Kínálj például kedvezményt vagy kupont a következő látogatásra azoknak, akik értékelést írnak az éttermedről online.

Közösségi média

Bátorítsd a vendégeidet, hogy készítsenek képeket az éttermedben és osszák meg őket Instagramon vagy Facebookon, megjelölve az éttermet.

Értékelő oldalak

Készíts rövid, könnyen megjegyezhető linkeket, amelyek közvetlenül az étterem értékelő oldalaira vezetnek (pl. Google, TripAdvisor vagy akár Facebook). Ezeket a linkeket elhelyezheted az étterem weboldalán, közösségi média profiljain és nyomtatott anyagokon is.

QR kódok

Helyezz el QR kódokat az asztalokon, amelyek beolvasásával a vendégek közvetlenül az értékelő oldalakra jutnak.

Asztali kártyák

Tegyél ki visszajelző kártyákat az asztalokra, ahol a vendégek azonnal leírhatják véleményüket. Ezeket a kártyákat később feltöltheted az online értékelő oldalakra is. Van, aki erre a célra papír alátétet, eldobható terítőt stb. használ. Ne felejts el íróeszközt is biztosítani.

Barátságos emlékeztetők

A számla átadásakor a felszolgálók emlékeztethetik a vendégeket, hogy hagyjanak visszajelzést. Ez lehet egy egyszerű, barátságos kérés: "Reméljük minden rendben volt, ízlettek az ételek. Hálásak lennénk, ha megosztanád velünk az élményeidet online is! " Ebben az esetben például használható a kikészített QR kód is.  

Különbségek a kiszállítós és a helyben fogyasztós vendéglátóegységek között

A kiszállítós és a helyben fogyasztós vendéglátóegységek eltérő módon működnek, és más-más lehetőségeket kínálnak a szájról szájra marketing szempontjából. A kiszállítós vendéglátóegységek esetében a teljes folyamat digitális csatornákon zajlik. A vendégek online rendelnek, értékelik az ételt és a szolgáltatást, és gyakran megosztják tapasztalataikat a közösségi médiában. Ezért fontos, hogy a digitális jelenléted erős legyen, és aktívan figyeld és válaszolj az online értékelésekre. A digitális vendégélmény fokozás lehetőségeiről szintén a következő részben írunk majd részletesen!

Ezzel szemben a helyben fogyasztós vendéglátóegységek esetében a személyes élmény és a közvetlen vendégkapcsolat a legfontosabb. Itt az atmoszféra, a kiszolgálás minősége és a személyes interakciók azok, amelyek meghatározzák a vendégek véleményét. Az ilyen típusú éttermekben különösen fontos, hogy a felszolgálók jól képzettek legyenek, és a vendégek „különleges bánásmódban” részesüljenek.

Eszközök és technikák

Az online vélemények és értékelések nagy szerepet játszanak a szájról szájra marketingben. Biztasd vendégeidet, hogy osszák meg élményeiket Google, TripAdvisor vagy más értékelő oldalakon. A pozitív értékelések nemcsak új vendégeket vonzanak, hanem javítják az éttermed online hírnevét is. Ezekről a platformokról részletesen írtunk a korábbi bejegyzéseink között, ha szeretnél tovább olvasni, itt teheted meg: A TripAdvisor használatának művészete, Régi-új ismerős: a Google Cégem.

A közösségi média jelenlét elengedhetetlen a modern marketingben. Használj olyan platformokat, mint a Facebook, Instagram és TikTok, hogy elérd a célközönségedet. Posztolj rendszeresen, válaszolj a kommentekre, és oszd meg a vendégek által készített tartalmakat is. A Facebook marketingről épp most írtunk egy háromrészes gyorstalpalót, ha érdekel a téma,itt éred el: Éttermi Facebook marketing gyorstalpaló - 1. rész

Összegzés

A szájról szájra marketing hatékony és költséghatékony módja annak, hogy növeld éttermed hírnevét és vendégkörét. A hitelesség, a hosszú távú eredmények és a költséghatékonyság mind olyan előnyök, amelyek kihasználásával jelentős növekedést érhetsz el. Fókuszálj a kiváló szolgáltatásra, emlékezetes élményekre, és bátorítsd a vendégeidet, hogy osszák meg véleményüket. Alkalmazd az online vélemények, közösségi média és hűségprogramok erejét, és élvezd a szájról szájra marketing nyújtotta előnyöket. És ne feledd, hamarosan érkezünk a következő résszel, benne sok-sok hasznos tippel - vár vissza az ORSYS Tudástár! 😉

Did you like the article and find it useful? Share it with your friends too!
Facebook
Twitter
Linkedin

Do you need professional software?

The Orsys restaurant software was invented just for caterers like you!

  • Zöld pipa, ami azt jelöli, hogy igen
    It is simple to use and easy to learn.
  • Zöld pipa, ami azt jelöli, hogy igen
    It provides professional solutions of all sizes,
  • Zöld pipa, ami azt jelöli, hogy igen
    It saves time and energy for you and your colleagues.

Try it without obligation and ask for our free demo.

Get a free demo
Are you interested in catering?

Enter your e-mail address and be the first to receive the latest news, important events and useful knowledge.

Sikeres feliratkozás
Hoppá, valami hiba lépett fel a feliratkozás közben.
Related posts
Hasonló tartamak