Éttermi házhozszállítás 18% áfával

2022. 10. 05. 07:11 | menedzsment

Sok kiszállításos vendéglátó étterem hibásan üti fel a mai napig az ÁFA tartalmat a pénztárgépben és ezért százezreket buknak. Tisztázzuk ezt a félreértést most és mindenkorra!

A Nemzeti Adó és Vámhivatal ellenőrzési tapasztalatai szerint a vendéglátással foglalkozók körében az online pénztárgép forgalmi gyűjtőjének használata bizonytalan. Rossz áfa kulcsokkal számolnak a pénztárgépekben, így rossz bizonylatokat is állítanak ki.

Sajnos nem segít az sem, hogy a törvények bonyolultak, néha még a könyvelők is rosszul tudják vagy nincsenek tisztában a lehetőségekkel.

Hogyan üssük fel a termékeket a pénztárgépbe?

Az étkezőhelyi vendéglátásban a helyben készített ételek és nem alkoholos italok helyben történő elfogyasztása kedvezményes, 5 százalékos áfa kulccsal adózik, amit az online pénztárgépben az “A” jelű forgalmi gyűjtőjében kell rögzíteni.

A helyben készített étel és nem alkoholos ital elvitelre történő értékesítése, illetve annak házhozszállítása, az azonnali fogyasztáshoz szükséges kiegészítő szolgáltatások hiányában termékértékesítésnek minősül. Emiatt az ellenértéket 27 százalékos áfa terheli, amit a “C” jelű forgalmi gyűjtő értéken kell rögzíteni. A felmerülő járulékos költségek, mint például a csomagolással, a termék kiszállításával kapcsolatos költségek beépülnek az árba, így az étel 27 százalékos adókulccsal adózik. 

Sokan elhibázzák, hogy az elvítelre kért, illetve házhoz rendelt ételeket rosszul ütik fel. Mivel azoknál a termékeknél, amik túlnyomórészt lisztből készülnek és a vámtarifaszámuk 1901, 1903, 1904, 1905 10, 1905 40, 1905 90 (mint például az elősütött és megsütött pizza, hamburger és lángos), akkor a termékértékesítés miatt az adó mértéke 18 százalék. Ebben az esetben a megrendelt termék kiszállítási díja, csomagolási költsége 18 százalékkal adózik, amit a “B” jelű forgalmi gyűjtőben kell rögzíteni.

Ha a nem alkoholos italt nem helyben készítik, vagy az ital alkoholos, akkor az adómérték 27 százalék, amit a “C” jelű forgalmi gyűjtőben kell rögzíteni.

NAV hivatalos állásfoglalás

Felkerestük a NAV-ot, hogy pontosan hogyan lehet élni ezzel a 18 százalékos kedvezményes áfával és milyen lépéseket kell tennie egy vendéglátó egységnek.

A NAV válasza sok törvényi hivatkozást tartalmaz, de a lényeget módosítatlan állapotban közöljük:

Figyelemmel kell lenni ugyanakkor arra, hogy ha a túlnyomórészt lisztből készült termék (az adott esetben pizza) vámtarifaszáma (a továbbiakban: vtsz.) beletartozik az Áfa tv. 3/A. számú melléklet I. részének 4. pontja alatt meghatározott termékkörbe [vtsz: 1901 (kivéve: 1901 10 00 02), 1903, 1904, 1905 10, 1905 40, 1905 90], akkor az alkalmazandó adómérték - termékértékesítésre tekintettel - 18 százalék. Mindez azt jelenti, hogy a hivatkozott vtsz.-nek megfelelő pizza elvitelre történő értékesítését, 18 százalékos adómérték terheli.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (a továbbiakban: NAV) Szakértői Intézetének besorolása értelmében a 1905 90 vtsz. alá azon készre sütött pizza tartozik, mely 20 tömegszázalék vagy annál kevesebb hústartalommal rendelkezik. Az e vtsz. alá tartozó készre sütött pizza értékesítése tartozik az Áfa tv. 3/A. számú melléklet I. részének 4. pontja alatt meghatározott, 18 százalékos adómértékkel adózó termékek körébe. Amennyiben tehát az értékesített pizza e vtsz. alá tartozik, annak elvitelre történő értékesítése is 18 százalékos adómértékkel adózik.

Ugyanezen - 18 százalékos - adómértékkel adózik annak a pizzának az értékesítése is, melyet házhoz szállítanak, feltéve, ha a házhozszállítással értékesített pizza esetében is termékértékesítés valósul meg, a házhozszállítás pedig e termékértékesítésnek a járulékos eleme.

Nyilatkozott a NAV szakértője.

Viszont fontos megjegyezni, hogy ezt nem tehetik meg önhatalmúan az éttermek.

Hogyan lehet kérni a kedvezményes áfát?

Elvi állásfoglalást kell kérni a NAV_V04-es dokumentumon ÁFA vonatkozásában minden termékre, ahol grammban kifejezve pontosan le kell írni, mit tartalmaz a komplett pizza. Emiatt bizonyos összetételű pizzákra és ételekre kérvényezhető kiszállításra a 18 százalékos áfa.

További információkért érdemes felkeresni a NAV munkatársait a következő elérhetőségeken: 1163 Budapest, Hősök Fasora 20-24., Tel.: 06-1-402-22-33; E-mail: szi@nav.gov.hu

Könnyítsd meg a munkatársak dolgát!

Nincs az az ember, aki ezeket fejben meg tudja jegyezni és mellette tökéletes munkát is végez. Érdemes egy olyan éttermi szoftvert használni, ahol a tételekhez felüthető a helyszíni és elviteles, szállításos áfa tartalom. Ezt csak egyszer kell beállítani, viszont onnantól kezdve a blokkon és a rendszerben is pontosan látszik, mekkora a százalék.

Ezek mellett érdemes automatikus e-pénztárgép kapcsolatot is használni, mert ilyen esetekben az éttermi szoftver automatikusan elküldi a rendelés tételeit, összegeket és az áfa tartalmat, tehát teljesen kizárható az emberi tévedés és fáradság.

Az Orsys éttermi szoftverben ezek a funkciók mind megtalálhatók és partnereink már használják az automatikus pénztárgép összekötéseket is. Ezzel nem csak a problémát kerülik el, de gyorsítják is a munkafolyamatokat. Ha te is szeretnél egy ilyen minőségi éttermi szoftvert használni, jelentkezz az ingyenes kiprobálásra itt: www.orsys.hu/jelentkezes. Ha pedig szeretnél többet megtudni egy olyan éttermi szoftverről, ami éttermesek segítségével készült, kattints ide: Orsys további információk.


Érdekel a vendéglátás? Ne maradj le!

Add meg az e-mail címed és értesülj elsőként a legfrissebb hírekről.