Éttermi házhozszállítás 18% áfával

Sok kiszállításos vendéglátó étterem hibásan üti fel a mai napig az ÁFA tartalmat a pénztárgépben és ezért százezreket buknak. Tisztázzuk ezt a félreértést most és mindenkorra!

A Nemzeti Adó és Vámhivatal ellenőrzési tapasztalatai szerint a vendéglátással foglalkozók körében az online pénztárgép forgalmi gyűjtőjének használata bizonytalan. Rossz áfa kulcsokkal számolnak a pénztárgépekben, így rossz bizonylatokat is állítanak ki.

Sajnos nem segít az sem, hogy a törvények bonyolultak, néha még a könyvelők is rosszul tudják vagy nincsenek tisztában a lehetőségekkel.

Hogyan üssük fel a termékeket a pénztárgépbe?

Az étkezőhelyi vendéglátásban a helyben készített ételek és nem alkoholos italok helyben történő elfogyasztása kedvezményes, 5 százalékos áfa kulccsal adózik, amit az online pénztárgépben az “A” jelű forgalmi gyűjtőjében kell rögzíteni.

A helyben készített étel és nem alkoholos ital elvitelre történő értékesítése, illetve annak házhozszállítása, az azonnali fogyasztáshoz szükséges kiegészítő szolgáltatások hiányában termékértékesítésnek minősül. Emiatt az ellenértéket 27 százalékos áfa terheli, amit a “C” jelű forgalmi gyűjtő értéken kell rögzíteni. A felmerülő járulékos költségek, mint például a csomagolással, a termék kiszállításával kapcsolatos költségek beépülnek az árba, így az étel 27 százalékos adókulccsal adózik. 

Sokan elhibázzák, hogy az elvítelre kért, illetve házhoz rendelt ételeket rosszul ütik fel. Mivel azoknál a termékeknél, amik túlnyomórészt lisztből készülnek és a vámtarifaszámuk 1901, 1903, 1904, 1905 10, 1905 40, 1905 90 (mint például az elősütött és megsütött pizza, hamburger és lángos), akkor a termékértékesítés miatt az adó mértéke 18 százalék. Ebben az esetben a megrendelt termék kiszállítási díja, csomagolási költsége 18 százalékkal adózik, amit a “B” jelű forgalmi gyűjtőben kell rögzíteni.

Ha a nem alkoholos italt nem helyben készítik, vagy az ital alkoholos, akkor az adómérték 27 százalék, amit a “C” jelű forgalmi gyűjtőben kell rögzíteni.

NAV hivatalos állásfoglalás

Felkerestük a NAV-ot, hogy pontosan hogyan lehet élni ezzel a 18 százalékos kedvezményes áfával és milyen lépéseket kell tennie egy vendéglátó egységnek.

A NAV válasza sok törvényi hivatkozást tartalmaz, de a lényeget módosítatlan állapotban közöljük:

Figyelemmel kell lenni ugyanakkor arra, hogy ha a túlnyomórészt lisztből készült termék (az adott esetben pizza) vámtarifaszáma (a továbbiakban: vtsz.) beletartozik az Áfa tv. 3/A. számú melléklet I. részének 4. pontja alatt meghatározott termékkörbe [vtsz: 1901 (kivéve: 1901 10 00 02), 1903, 1904, 1905 10, 1905 40, 1905 90], akkor az alkalmazandó adómérték - termékértékesítésre tekintettel - 18 százalék. Mindez azt jelenti, hogy a hivatkozott vtsz.-nek megfelelő pizza elvitelre történő értékesítését, 18 százalékos adómérték terheli.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (a továbbiakban: NAV) Szakértői Intézetének besorolása értelmében a 1905 90 vtsz. alá azon készre sütött pizza tartozik, mely 20 tömegszázalék vagy annál kevesebb hústartalommal rendelkezik. Az e vtsz. alá tartozó készre sütött pizza értékesítése tartozik az Áfa tv. 3/A. számú melléklet I. részének 4. pontja alatt meghatározott, 18 százalékos adómértékkel adózó termékek körébe. Amennyiben tehát az értékesített pizza e vtsz. alá tartozik, annak elvitelre történő értékesítése is 18 százalékos adómértékkel adózik.

Ugyanezen - 18 százalékos - adómértékkel adózik annak a pizzának az értékesítése is, melyet házhoz szállítanak, feltéve, ha a házhozszállítással értékesített pizza esetében is termékértékesítés valósul meg, a házhozszállítás pedig e termékértékesítésnek a járulékos eleme.

Nyilatkozott a NAV szakértője.

Viszont fontos megjegyezni, hogy ezt nem tehetik meg önhatalmúan az éttermek.

Hogyan lehet kérni a kedvezményes áfát?

Elvi állásfoglalást kell kérni a NAV_V04-es dokumentumon ÁFA vonatkozásában minden termékre, ahol grammban kifejezve pontosan le kell írni, mit tartalmaz a komplett pizza. Emiatt bizonyos összetételű pizzákra és ételekre kérvényezhető kiszállításra a 18 százalékos áfa.

További információkért érdemes felkeresni a NAV munkatársait a következő elérhetőségeken: 1163 Budapest, Hősök Fasora 20-24., Tel.: 06-1-402-22-33; E-mail: szi@nav.gov.hu

Könnyítsd meg a munkatársak dolgát!

Nincs az az ember, aki ezeket fejben meg tudja jegyezni és mellette tökéletes munkát is végez. Érdemes egy olyan éttermi szoftvert használni, ahol a tételekhez felüthető a helyszíni és elviteles, szállításos áfa tartalom. Ezt csak egyszer kell beállítani, viszont onnantól kezdve a blokkon és a rendszerben is pontosan látszik, mekkora a százalék.

Ezek mellett érdemes automatikus e-pénztárgép kapcsolatot is használni, mert ilyen esetekben az éttermi szoftver automatikusan elküldi a rendelés tételeit, összegeket és az áfa tartalmat, tehát teljesen kizárható az emberi tévedés és fáradság.

Az Orsys éttermi szoftverben ezek a funkciók mind megtalálhatók és partnereink már használják az automatikus pénztárgép összekötéseket is. Ezzel nem csak a problémát kerülik el, de gyorsítják is a munkafolyamatokat. Ha te is szeretnél egy ilyen minőségi éttermi szoftvert használni, jelentkezz az ingyenes kiprobálásra itt: www.orsys.hu/jelentkezes. Ha pedig szeretnél többet megtudni egy olyan éttermi szoftverről, ami éttermesek segítségével készült, kattints ide: Orsys további információk.

Tetszett a cikk és hasznosnak találtad? Oszd meg ismerőseiddel is!
Facebook
Twitter
Linkedin

Szükséged van egy profi szoftverre?

Az Orsys éttermi szoftvert pont az olyan vendéglátósoknak találtuk ki mint amilyen Te is vagy!

  • Zöld pipa, ami azt jelöli, hogy igen
    Egyszerű a kezelése és könnyű betanulni,
  • Zöld pipa, ami azt jelöli, hogy igen
    Minden méretben profi megoldásokat nyújt,
  • Zöld pipa, ami azt jelöli, hogy igen
    Időt és energiát spórol meg neked és munkatársaidnak.

Próbáld ki kötelezettségek nélkül és kérd ingyenes bemutatónk.

Kérem az ingyenes demót
Érdekel a vendéglátás?

Add meg az e-mail címed és értesülj elsőként a legfrissebb hírekről, fontos eseményekről és hasznos tudásokról.

Sikeres feliratkozás
Hoppá, valami hiba lépett fel a feliratkozás közben.
Kapcsolódó bejegyzések
Hasonló tartamak