Éttermi Facebook marketing gyorstalpaló - 2. rész

A Tudástár előző bejegyzésében az organikus és a fizetett tartalmak különbségéről beszéltünk és részletesen kibontottuk a célközönség, illetve a célcsoportépítés témakörét is. A sorozat második részében a célzott tartalommarketingről és tartalomgyártásról lesz szó.

Tartalommarketing és tartalmi stratégia

Először is, szenteljünk néhány gondolatot annak, hogy mit értünk tartalommarketing, illetve tartalmi stratégia alatt.

Tartalommarketing: A tartalommarketing egy olyan (nem csak online) marketing technika, amely értékes, releváns és konzisztens tartalom létrehozására és terjesztésére összpontosít, annak érdekében, hogy vonzzon és megtartson egy jól meghatározott közönséget (célközönséget), és végül ösztönözze a különböző ügyfélakciókat (például asztalfoglalás, rendelés, vagy akár olyan „soft” célokat, mint a követőbázis bővítése, hírlevél feliratkozók gyűjtése stb.).

Tartalmi stratégia: A tartalmi stratégia egy átfogó terv, amely meghatározza, hogy milyen típusú tartalmakat hozunk létre, hogyan és mikor osztjuk meg azokat, valamint hogyan mérjük és értékeljük a tartalommarketing tevékenységünk hatékonyságát. A tartalmi stratégia magában foglalja a célkitűzések meghatározását, a célközönség elemzését, a tartalom témáinak és formátumainak kiválasztását, valamint az ütemtervek és költségvetések kidolgozását.

Miért fontos a tudatos tartalommarketing és tartalmi stratégia?

Célközönség építése és megtartása: A tudatosan épített tartalommarketing lehetővé teszi, hogy egy vendéglátóhely olyan releváns és értékes tartalmakat kínáljon a célközönsége számára, amely nyomán azok egyre elkötelezettebbek (lojálisabbak) lesznek. Illetve segít az új követők bevonzásában is.

Hitelesség és bizalom: Az értékes és hasznos tartalmak megosztása segít az étteremnek hitelességet és bizalmat építeni a követői körében, ami hosszú távon hűséges ügyfeleket eredményezhet.

Márkaidentitás megerősítése: Egy tudatos tartalommarketing stratégia mindig szem előtt tartja a márkaidentitást, az ahhoz való hűséget a kommunikáció során, annak folyamatos elmélyítésén és erősítésén keresztül. Egy vendéglátóhely esetében pontosan tudjuk, hogy nem csak kiváló minőségű ételekre van szükség ahhoz, hogy törzsvendégeket gyűjtsünk magunk köré. Az étterem atmoszférája, a kollégák, a felszolgálók hozzáállása, a visszatérő vendégeknek szentelt plusz figyelem stb, mind, mind ezt a célt szolgálják. Ezt pedig az online térben, illetve az online kommunikációs csatornáinkon keresztül úgyszintén le kell képeznünk, hogy például a Facebook oldalukat böngészve is ezzel a hangulattal, ezzel a hozzáállással találkozzanak a vendégeink.

Egy eredményes tartalmi stratégia elemei

Célkitűzések meghatározása: Határozzuk meg, milyen célokat szeretnénk elérni a tartalommarketing tevékenységünkkel, például az ügyfélhűség növelését, az online rendelési arány növelését vagy a márkaismertség javítását, stb.

Célközönség elemzése: Ismerjük meg a célközönségünket, beleértve az életkorukat, érdeklődési köreiket, viselkedésüket és igényeiket. Ez segít abban, hogy egyre vonzóbb tartalmakat hozzunk létre.

Tartalom, témák és formátumok kiválasztása: Határozzuk meg, milyen típusú tartalmakat fogunk létrehozni (pl. blogcikkek, videók, receptek, jelen esetben: közösségi média posztok) és milyen témákra fogunk fókuszálni.

Ütemtervek és költségvetés kidolgozása: Készítsünk tartalomnaptárt, amely meghatározza, hogy mikor és milyen tartalmakat fogunk közzétenni. Határozzuk meg a tartalomkészítéshez szükséges költségvetést és azt is, hogy mennyi időt, illetve emberi erőforrást delegálunk a megvalósítására.

A tartalom terjesztése és promóciója: Döntsük el, hogy milyen csatornákon és hogyan fogjuk terjeszteni a tartalmainkat. Ez magában foglalja a közösségi média felületeket, hírleveleket, weboldalt és más marketing csatornákat. Most elsősorban a közösségi média felületekre, ezen belül is a Facebookra koncentrálunk, ugyanakkor ez egy tudatosan felépített tartalommarketing stratégiának csupán egyetlen (fontos) eleme.

Eredmények mérése és értékelése: Használjunk analitikai eszközöket a tartalommarketing tevékenységek hatékonyságának mérésére. Figyeljük például a követőink elköteleződését, a weboldalunk látogatottságát, az online rendelési arányt és más releváns mutatókat, és ennek alapján finomítsuk a tartalmi stratégiát, ha szükséges.

Célzott tartalommarketing

A célzott tartalommarketing lényege, hogy a tartalomgyártás során figyelembe vesszük és tekintettel vagyunk azokra, akiknek készítjük a tartalmat. Ez azt jelenti, hogy nem csak a tartalom minőségére és vonzerejére koncentrálunk, hanem arra is, hogy hogyan illeszkedik ez a tartalom a célközönségünk érdeklődési köréhez, igényeihez és viselkedési mintázataihoz.

Amikor célzott tartalmakat hozunk létre, először is alaposan meg kell ismernünk a célközönségünket. Fontos, hogy tudjuk, kik ők, ismerjük az életkori sajátságaikat, hogy milyen érdeklődési körrel rendelkeznek, és hogyan viselkednek az online térben. Ezután ezeknek az ismereteknek megfelelően tervezhetjük és készíthetjük el a tartalmakat.

A célzott tartalommarketing tehát egy olyan megközelítés, amely segít abban, hogy a tartalom valóban releváns legyen és megfeleljen a célközönség igényeinek és elvárásainak. Ezáltal növelhetjük a tartalom hatékonyságát és eredményességét, és erősebb kötődést alakíthatunk ki a követőinkkel.

Példa Pizzéria

Térjünk vissza ismét a pizzéria példájához, amely megfigyelte, hogy célközönségét nem elsősorban a fiatalok, hanem a családosok alkotják. Az ő szempontjukból a célzott tartalommarketing milyen lehetőségeket biztosít? Olyan tartalmakat szeretnének gyártani, amelyek erősítik az elköteleződést, a vendégek lojalitását, több követőt hoznak a Facebook oldalukra, illetve fokozottabb aktivitást váltanak ki a követők körében, ugyanakkor segítenek növelni az étterem elsődleges célját, a bevételnövekedést is:

Családi kedvezmények és akciók:

Családi menük: Készítsenek speciális családi menüket, amelyek kedvező áron kínálnak több fogást. Például, egy családi pizzacsomag, amely két nagy pizzát, salátát és desszertet tartalmaz.

Interaktív tartalmak:

Receptvideók: Készítsenek egyszerű receptvideókat, ahol bemutatják, hogyan készül egy kiváló Példa Pizza. Ez nemcsak szórakoztató, hanem oktató jellegű is lehet, és növeli az étterem hitelességét.

Közösségi média kihívások és versenyek:

Pizzafotó kihívás: Indítsanak egy kihívást, ahol a családok megosztják saját készítésű Példa Pizza fotóikat a vállalkozás Facebook oldalán, egy meghatározott hashtag használatával. A legkreatívabb vagy legszebb fotók nyereményeket kaphatnak, például ingyenes pizzát vagy ajándékutalványt.

Receptverseny: Szervezzenek receptversenyt, ahol a családok beküldhetik saját pizza receptjeiket. A legjobb recepteket kipróbálhatják az étteremben, és a győztes pizza felkerülhetnek az étlapra.

Családi események és programok:

Születésnapi ajánlatok: Ajánljanak különleges születésnapi kedvezményeket szülinapos gyerekeknek, például ingyenes desszertet vagy kedvezményes pizzát.

Felhasználói tartalmak ösztönzése:

Vendégfotók megosztása: Bátorítsák a vendégeket, hogy rendszeresen osszák meg a Példa Pizzériában szerzett élményeikről készült fotókat a pizzéria FB oldalán. Ez növeli az étterem hitelességét és a közösségi jelenlétet.

Szavazások: Indítsanak szavazásokat a Facebookon, ahol a követők dönthetnek például új pizzafeltétekről vagy az étterem eseményeiről. Ez növeli az elköteleződést és bevonja a követőket az étterem életébe.

Hűségprogramok:

Családi hűségkártya: Indítsanak hűségprogramot, ahol a családok pontokat gyűjthetnek minden rendelés után, és ezeket a pontokat később kedvezményekre válthatják be. 

Ezek a stratégiák nemcsak az elköteleződést erősítik a családos célközönség körében, hanem segítenek növelni az étterem bevételeit is. A rendszeres és célzott tartalommarketing lehetővé teszi, hogy az étterem folyamatosan kapcsolatban maradjon a követőkkel, és értékes, releváns tartalmakat kínáljon számukra.

Példa kampány

A fentiek alapján nézzük meg, hogy a gyakorlatban hogyan épül fel egy célzott tartalommarketingre alapozott Facebook kampány. Továbbra is maradunk a Példa Pizzéria háza táján.

1. Kampány céljának meghatározása

Először is, határozzuk meg a kampány célját. Például:

 

Cél: Növelni a forgalmat és az online rendeléseket.

Időtartam: 1 hónap

2. Célközönség elemzése

A célközönség családosok, akik jellemzően 25-45 éves szülők, és gyerekekkel együtt étkeznek. Figyelembe vesszük a következődemográfiai adatokat:

 

Életkor: 25-45 év

Lakóhely: a Példa Pizzéria Debrecenben található, így az itt élő, vagy az éppen itt tartózkodó embereket akarjuk megszólítani. (bármilyen jó is a pizzánk, csak miattunk Győrből nem fog egy család „leugrani” Debrecenbe)

Érdeklődési kör: családi kedvezmények, gyereknevelés, pizza, gasztronómia

3. Tartalomnaptár létrehozása

Készítsünk egy tartalomnaptárt, amely heti 3-4 posztot tartalmaz a kampány időtartamára.

 

1. hét:

Hétfő: Kampány bejelentése

Poszt tartalma: Bejelentés arról, hogy a következő hónapban különleges családi ajánlatokkal várják a kedves vendégeket.

Kép: Családi fotó az étteremben, nagy pizzával az asztalon.

 

Szerda: Vendégfotók bekérése

Poszt tartalma: Küldjétek el az otthon készült alkotásokat, amelyeket a Példa Pizzéria pizzái inspiráltak.

Kép: Kép egy otthon készült pizzáról.

 

Péntek: Nyereményjáték indítása

Poszt tartalma: "Nyerj ingyenes családi pizzát! Oszd meg a kedvenc pizza fotódat és használd a #CsaladiPéldaPizza kihívást!"

Kép: Nyeremény játékhirdetése, színes grafikákkal.

2. hét:

Kedd: Receptvideó megosztása: "Hogyan készítsünk egészséges pizzát otthon"

Poszt tartalma: Rövid videó, ahol a szakács bemutat egy könnyű és egészséges pizza receptet.

Videó: Fenti téma

 

Csütörtök: Közösségi média kihívás: "Legkreatívabb pizza"

Poszt tartalma: "Mutasd meg, hogyan készíted el a legkreatívabb pizzát otthon!"

Kép: Példák kreatív pizzákra

 

Szombat: Vendégfotók megosztása, győztesek kihirdetése

Poszt tartalma: "Nézzétek meg, milyen szuper pizzákat készítettek a vendégeink!"

Kép: Vendégek által készített pizzák fotói.

3. hét:

Hétfő: Családi kedvezmények bemutatása

Poszt tartalma: "Ezen a héten minden család 20% kedvezményt kap a családi menüinkre!" – meghálálva a sok beküldött fotót és az aktivitást

Kép: Családi menü

 

Szerda: Élő közvetítés: Igazi olasz pizzát készítünk

Poszt tartalma: "Csatlakozzatok hozzánk egy élő pizzakészítésre szerdán este!"

Videó: Élő közvetítés + esemény hirdetése.

 

Péntek: Születésnapi ajánlatok

Poszt tartalma: "Ünnepeljétek a gyerekek születésnapját nálunk! Ingyenes desszert minden szülinaposnak."

Kép: Szülinapi desszertátadása, családi fotó, az ünnepelttel a középpontban

4. hét:

Kedd: Szavazás: Új pizza feltétek kiválasztása

Poszt tartalma: "Segítsetek nekünk kiválasztani az új, választható pizza feltéteinket! Szavazzatok a kedvenceitekre."

Kép: Különböző feltétek képei.

 

Csütörtök: Hűségprogram bemutatása

Poszt tartalma: "Csatlakozzatok a családi hűségprogramunkhoz és gyűjtsetek pontokat minden rendelés után!"

Kép: Hűségkártya képe.

 

Szombat: A követők által kiválasztott új feltétek bemutatása

Poszt tartalma: "Köszönjük, hogy ennyien szavaztatok, reméljük imádni fogjátok az új ízeket :D

Kép: az új feltéttel készült pizzák

Ezt követően lezárjuk a „Családi Példa Pizza” Facebook kampányt, amely egyébként kifejezetten intenzívre sikeredett. Ennek akár egy-két elemére is fel lehetett volna húzni egy hasonló hosszúságú és intenzitású kampányt, több ismétléssel, több kör beiktatásával stb.

Tetszett a cikk és hasznosnak találtad? Oszd meg ismerőseiddel is!
Facebook
Twitter
Linkedin

Szükséged van egy profi szoftverre?

Az Orsys éttermi szoftvert pont az olyan vendéglátósoknak találtuk ki mint amilyen Te is vagy!

  • Zöld pipa, ami azt jelöli, hogy igen
    Egyszerű a kezelése és könnyű betanulni,
  • Zöld pipa, ami azt jelöli, hogy igen
    Minden méretben profi megoldásokat nyújt,
  • Zöld pipa, ami azt jelöli, hogy igen
    Időt és energiát spórol meg neked és munkatársaidnak.

Próbáld ki kötelezettségek nélkül és kérd ingyenes bemutatónk.

Kérem az ingyenes demót
Érdekel a vendéglátás?

Add meg az e-mail címed és értesülj elsőként a legfrissebb hírekről, fontos eseményekről és hasznos tudásokról.

Sikeres feliratkozás
Hoppá, valami hiba lépett fel a feliratkozás közben.
Kapcsolódó bejegyzések
Hasonló tartamak