MOHU regisztráció a vendéglátásban

A hulladéktermelő gazdálkodó szervezetek számára 2023. március 1-jétől megkezdődött a regisztráció MOHU partnerportálon. De mi is ez az új rendszer? Kinek kell regisztrálnia? Mennyiben terjed ki a vendéglátásban tevékenykedőkre? A következőkben összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat.

Mi az a MOHU?

A MOL legújabb missziója, hogy Magyarországon megteremtse a körforgásos gazdaságot, melynek egyik első és talán legfontosabb állomása a hulladékgazdálkodási tevékenység egységesítése, fejlesztése. Így 2023. július 1-jétől megszűnik az önkormányzati és állami közfeladatok közé tartozó hulladékgyűjtés, az államigazgatás koncesszió keretében 35 évre átengedi a MOL részére.

A hulladékgazdálkodás rendszer üzemeltetésére jött létre a MOHU, egy Koncessziós Társaság, mely július 1-től gondoskodik a magyarországi szilárdhulladék gyűjtésről és annak kezeléséről. A kistérségi hulladékgyűjtő és egyéb szakcégek továbbra is elszállítják a hulladékot, azonban szerződést a MOHU-val kell közvetlenül megkötni.

Milyen hulladékra vonatkozik a MOHU regisztráció?

Vendéglátás szempontjából a szelektíven gyűjtött anyagokra (pl. csomagolófólia, kartonpapír, üveggöngyöleg), valamint a használt sütőolajra és a biológiailag lebomló hulladékra (moslék) vonatkozik a regisztráció. A kommunális hulladékra egyelőre nem szükséges külön szerződést kötni.

Első körben az 1100 literes és a fölötti hulladékgyűjtő edényzetet bérlők adhatják le az „új” megrendelést a MOHU felé. Ám érdemes figyelni a MOHU Partnerportált, hiszen vélhetően hamarosan a kisebb gyűjtőedényzetet bérlők is megköthetik az új szerződést.

Ha csak kommunális hulladéka van az üzletnek, akkor nem is kell regisztrálnom?

Egyelőre úgy tűnik, hogy a kisebb vendéglátóegységek (pl. kávézó, büfé), amelyek kizárólag kommunális hulladékkal, esetleg elenyésző szelektív hulladékkal rendelkeznek, nem szükséges foglalkozniuk a regisztrációval. Ám érdemes folyamatosan követni a hirdetményeket, hogy az esetleges kötelezettségeknek idejében eleget tehessünk.

Tetszett a cikk és hasznosnak találtad? Oszd meg ismerőseiddel is!
Facebook
Twitter
Linkedin

Szükséged van egy profi szoftverre?

Az Orsys éttermi szoftvert pont az olyan vendéglátósoknak találtuk ki mint amilyen Te is vagy!

  • Zöld pipa, ami azt jelöli, hogy igen
    Egyszerű a kezelése és könnyű betanulni,
  • Zöld pipa, ami azt jelöli, hogy igen
    Minden méretben profi megoldásokat nyújt,
  • Zöld pipa, ami azt jelöli, hogy igen
    Időt és energiát spórol meg neked és munkatársaidnak.

Próbáld ki kötelezettségek nélkül és kérd ingyenes bemutatónk.

Kérem az ingyenes demót
Érdekel a vendéglátás?

Add meg az e-mail címed és értesülj elsőként a legfrissebb hírekről, fontos eseményekről és hasznos tudásokról.

Sikeres feliratkozás
Hoppá, valami hiba lépett fel a feliratkozás közben.
Kapcsolódó bejegyzések
Hasonló tartamak