Kormányinfó - Fontos változás a vendéglátásban

2022. 11. 17. 04:01 | hírek

Tegnap, azaz 2022. 11. 16-án rendkívűli kormányinfót tartott Gulyás Gergely. Fontos, a vendéglátást érintő bejelentéseket hallhattunk.

Elhalasztják a kötelező NTAK adatszolgáltatást

A bejelentés alapján a kötelező adatszolgáltatás idejét 2023. július 1. halasztják. Ettől független az NTAK regisztráció továbbra is kötelező minden vendéglátó egység részére.

Szüneteltetik a Turizmusfejlesztési hozzájárulást

A 2018-ban behozott adónemet, ami alapján a nettó árbevétel után 4 százalékot kell fizetni azoknak az adóalanyoknak, akik az Áfa törvény szerint 5 százalék adómérték alá tartozó étkezőhelyi, vendéglátási szolgáltatást nyújtanak. A bejelentés alapján 2022. október 1. és 2023. március 31. között ezt nem kell megfizetni. Az elhangzottak alapján, aki már befizette ezt az összeget az önellenőrzéssel visszakérheti.

Változik a SZÉP kártya

A lakosságot közvetlenül érintő intézkedés, hogy megváltoznak a SZÉP-kártya szabályai: a belső korlátozást eltörölve a rendelkezésre álló összeg bármilyen célra felhasználható.

Vagyis átjárhatóvá válnak (megszűnnek) a szálláshely, vendéglátás, szabadidő zsebek, e három cél bármelyikére lehet költeni a pénzt, ugyanúgy, ahogy ez a koronavírus-járvány idején is érvényben volt.

FONTOS! Ezek csak a kormányinfós bejelentések, tényleges törvény módosítás még nem történt. Akkor lép életbe ez a módosítás, ha megszavazzák a parlamentben.

Kormányinfo itt megtekinthető: https://fb.watch/gREN8pjv9R/


Érdekel a vendéglátás? Ne maradj le!

Add meg az e-mail címed és értesülj elsőként a legfrissebb hírekről.