Éttermi Facebook marketing gyorstalpaló - 3. rész

Az előző részekben az organikus / fizetett tartalom, illetve a célközönség, célzott tartalommarketing témakörét tárgyaltuk a Facebook marketing vonatkozásában. Illetve a Példa Pizzérián keresztül elkészítettünk egy tipikus tartalomnaptárt, és bemutattuk, hogy mindez hogyan valósulna meg egy célzott, tudatosan felépített Facebook kampányban. A sorozat befejező részében rátérünk az eredmények mérésére és értékelésére, hiszen egy célzott tartalom marketingalapú Facebook kampány lezárulása, csak a külvilág, a követőink szempontjából jelenti az adott kampány végét. A vállalkozás szempontjából nézve azonban ekkor még csak a kampány 2/3-ánál tartunk.

Key Performance Indicators

A KPI-k (Key Performance Indicators) vagy kulcsfontosságú teljesítmény mutatókazok a mérőszámok, amelyek segítségével nyomon követhetjük és értékelhetjük egy kampány sikerét. A KPI-k meghatározása azért fontos, mert ezek az adatok konkrét, mérhető célokat biztosítanak, amelyek alapján felmérhetjük a marketingtevékenységünk hatékonyságát és sikerét. Az alábbiakban részletesen bemutatjuk, mik is azok a KPI-k, és miért elengedhetetlen, hogy meghatározzuk őket.

Miért fontosak a KPI-k?

A KPI-k segítenek egyértelmű célokat kitűzni, amelyeket a kampány során el kell érni. Ezek a célok lehetnek például: a követőtábor növelése, az elköteleződés fokozása vagy az online rendelések számának növelése stb.

A KPI-k lehetővé teszik a kampány előrehaladásának folyamatos nyomon követését, így időben felismerhetők az esetleges problémák és lehetőségek a kampány során, illetve fontos konzekvenciákat vonhatunk le, a végén.

Teljesítményértékelés

A KPI-k alapján objektívan értékelhető a kampány teljesítménye. Ha nem is mindig könnyen és egyértelműen, de megállapítható, hogy a kitűzött célokat sikerült-e elérni, és ha nem, mi lehet ennek az oka.

Az adatok segítenek megérteni, hogy mely stratégiák és taktikák működtek jól, és melyeken kell változtatni, hogy a jövőben eredményesebb kampányt folytassunk.

Döntéshozatal támogatása

A KPI-k konkrét, mérhető adatokat szolgáltatnak, amelyek alapján megalapozott döntéseket hozhatunk a jövőbeli kampányok tervezésével és optimalizálásával kapcsolatban.

Segítenek az erőforrások hatékonyabb elosztásában és a marketingköltségek optimalizálásában.

Kulcsfontosságú teljesítménymutatók Facebook kampányokhoz

Az alábbiakban néhány fontosabb KPI-t veszünk alapul, amelyeket érdemes figyelembe venni egy Facebook kampány során.

Elérés és megjelenések:

 • Elérések (Reach): megmutatja, hogy hány egyedi felhasználót ért el a kampány
 • Megjelenések (Impressions): hány alkalommal jelentek meg egy adott poszt a felhasználók hírfolyamában?

Elköteleződés:

 • Like-ok, megosztások és kommentek: Hány interakció érkezett a posztokra?
 • Megosztások: hányan osztották meg az egyes tartalmainkat?
 • Kommentek: Hányan írtak kommentet a posztunkhoz kapcsolódóan?

Közönség növekedése:

 • Új követők száma: hány új követőt sikerült szerezni a kampány során?
 • Közönség demográfiai adatai: milyen korosztályból és földrajzi helyekről érkeztek az új követők?

Konverziók:

 • Online rendelések száma: hány online rendelést generált a kampány?
 • Asztalfoglalások száma: hány asztalfoglalás érkezett a kampány hatására?
 • Hűségprogramhoz csatlakozások száma: hányan csatlakoztak az étterem hűségprogramjához?

Bevételek:

 • Növekvő bevételek: hogyan változtak az étterem bevételei a kampány ideje alatt?
 • Átlagos rendelési érték: mennyit költöttek átlagosan az ügyfelek egy rendelés során?

Elérés és megjelenések

Elérés (Reach):

Az elérés azt mutatja meg, hogy hány egyedi felhasználót ért el a kampány. Ez a mutató azt jelzi, hogy hány ember látta legalább egyszer a hirdetést vagy a posztot. Az elérés fontos mennyiségi mutató, mert segít megérteni, hogy milyen széles közönséget sikerült bevonni a kampány során.

Miért fontos az elérés?

 • Potenciális ügyfelek száma: Az elérés segít meghatározni, hogy hány potenciális ügyfél találkozott a kampány üzenetével. Minél nagyobb az elérés, annál több emberhez jutott el a kampány.
 • Tudatosság növelése: A széleskörű elérés növeli a márkaismertséget. Ez különösen fontos, ha a cél az, hogy új (cél)közönséget érjenek el vagy növeljék a márka láthatóságát.
 • Célzási stratégia ellenőrzése: Az elérés adatai alapján megítélhető, hogy mennyire sikerült jól célozni a kampányt. Ha az elérés magas, de a relevancia alacsony (vagyis egyéb adatokból úgy tűnik, hogy nem jó célközönséget értünk el, vagy az nem a céljaink szerint reagál), akkor érdemes finomítani a célzási stratégiát.

Megjelenések (Impressions):

A megjelenések száma azt jelzi, hogy hányszor jelentek meg a posztok vagy hirdetések a felhasználók hírfolyamában, beleértve az ismétlődő megtekintéseket is. A megjelenések száma azt mutatja meg, hogy egy adott hirdetést vagy posztot összesen hányszor láttak.

Miért fontos mutató a megjelenések száma?

 • Ismétlődő látogatások: A megjelenések száma segít megérteni, hogy a felhasználók hányszor találkoztak a kampány üzenetével. Az ismétlődő látogatások növelhetik a kampány hatékonyságát, mert az emberek többszöri találkozás után nagyobb valószínűséggel emlékeznek a márkára. A gyakoriság a Facebookon belül egy különmutatót is kapott, amelyre sok marketinges – hibásan – negatív mutatóként tekint, részben a Facebook pontatlan kommunikációja miatt. Az „egy hirdetés, nem hirdetés” szabály átfordítható az „egy megjelenés, nem megjelenés” gyakorlatára is. Az, hogy a posztunk / hirdetésünk egyszer megjelent (vagy egy elérést produkált), amely nem váltott ki interakciót, közel sem jelenti azt, hogy bizonyosan érdektelen lenne a megszólított számára. Könnyen lehet, hogy éppen elkerülte a figyelmét, vagy éppen akkor nem keltette fel a figyelmét, mert mással foglalkozott aktívan és csak a „háttérben görgetett”.
 • Elköteleződés növelése: A megjelenések növelése növelheti az elköteleződést is, mivel a felhasználók többször találkoznak az üzenettel, ami növeli az esélyt, hogy interakcióba lépnek vele (pl. like-olnak, kommentelnek, megosztanak, vagy akár konvertálnak).
 • A kampány hatékonyságának mérése: A megjelenések segítenek megítélni a kampány hatékonyságát és a hirdetési költség megtérülését (ROI). Ha a megjelenések száma magas, de az elköteleződés alacsony, akkor végső soron érdemes lehet finomítani a kreatív tartalmat vagy a célzási beállításokat.

Az elérés és megjelenések összefüggése

Az elérés és a megjelenések együttes elemzése segít megérteni a kampány teljesítményét és hatékonyságát. Az alábbiakban bemutatunk néhány kulcsfontosságú összefüggést:

Magas elérés, magas megjelenés szám:

 • Pozitívum: A kampány széles közönséget ért el, és az üzenet többször is megjelent a felhasználók hírfolyamában.
 • Teendő: Elemezzük az elköteleződési mutatókat (lájkok, megosztások, kommentek) és a konverziókat (pl. online rendelések), hogy megértsük, hogyan reagáltak a felhasználók a többszöri megjelenésre és a jó mennyiségi mutatókhoz társulnak-e jó minőségi mutatók is?

Magas elérés, alacsony megjelenések:

 • Pozitív jel: Sok új felhasználó látta a hirdetést, de kevesen találkoztak vele többször.
 • Teendő: Fontoljuk meg a kampány időtartamának meghosszabbítását vagy a hirdetések gyakoriságának növelését, hogy a felhasználók többször találkozzanak az üzenettel és legyen esélyük valóban felismerni az üzenetet.

Alacsony elérés, magas megjelenések:

 • Pozitívum: A kampány ugyan kisebb, de talán jól célzott közönséget ért el, és az üzenet gyakran megjelent számukra.
 • Teendő: Elemezzük a célzási beállításokat és bővítsük a célközönséget, ha szükséges.

Alacsony elérés, alacsony megjelenések:

 • Teendő: Vizsgáljuk meg a célzási paramétereket, a költségvetést és a kreatív tartalmakat, hogy javítsuk a kampány hatékonyságát.

Az elérés és a megjelenések kulcsfontosságú KPI-k a Facebook kampányok során. Ezek a mutatók segítenek megérteni a kampány széleskörű hatását és láthatóságát, valamint alapot biztosítanak a további optimalizáláshoz és finomításhoz. A jól célzott és optimalizált kampányok növelik a márkaismertséget, az elköteleződést és végső soron a bevételeket is.

Elköteleződés (Engagement)

Like-ok, megosztások és kommentek:

 • Like-ok: A like-ok száma azt jelzi, hogy hány felhasználó találta vonzónak vagy érdekesnek a posztot. Ez az alapvető mérőszám segít megérteni a tartalom népszerűségét.
 • Megosztások: A megosztások száma azt mutatja, hogy hány felhasználó osztotta meg a tartalmat saját hírfolyamában, ezzel növelve a poszt organikus elérését. A megosztások különösen fontosak, mert segítenek növelni a kampány elérését és hitelességét. Általában jóval kevesebb megosztás, mint like érkezik egy posztra, és a megosztás ezzel arányosan értékesebb is számunkra.  
 • Kommentek: A kommentek száma és minősége segít megérteni, hogy a felhasználók mennyire léptek interakcióba a tartalommal. A kommentek lehetnek pozitívak, negatívak vagy semlegesek, de mindenképpen értékes visszajelzést nyújtanak a kampány hatásáról, a termékünkről vagy a kommunikációnkról. Azonban természetesen csak akkor, ha időt és energiát szánunk arra, hogy levonjuk a konklúziókat.

Miért fontos az elköteleződés?

 • Felhasználói interakciók: Az elköteleződés segít felmérni, hogy a felhasználók milyen mértékben lépnek interakcióba a kampány tartalmaival. Magas elköteleződési arány azt jelzi, hogy a tartalom releváns és vonzó a (cél)közönség számára.
 • Algoritmus: A Facebook algoritmusa előnyben részesíti azokat a tartalmakat, amelyek magas elköteleződést váltanak ki, így ezek a posztok nagyobb valószínűséggel jelennek meg más felhasználók hírfolyamában.
 • Tömeghatás: A magas elköteleződés, vagyis a sok like, megosztás és hozzászólás látható a posztunkon, így ez vizuálisan, a poszt értelmezése előtt is sokak érdeklődését keltheti fel a tartalmunk iránt.

Kattintások és weboldal forgalom

Kattintások (Clicks):

Kattintások száma: Az egyes posztokra vagy hirdetésekre érkező kattintások száma azt mutatja, hogy hány felhasználó kattintott a tartalomra további információért. Ez lehet hivatkozás a weboldalra, egy online rendelési oldalra vagy egy blogcikkre, de akár a hirdetésen belül egy képre is.

Miért fontosak a kattintások?

 • Felhasználói érdeklődés: A kattintások száma jelzi, hogy mennyire érdekli a felhasználókat a tartalom. Minél több kattintás érkezik, annál több felhasználót vonzott a kampány üzenete.
 • Weboldal forgalom: A kattintások segítenek növelni a weboldal forgalmát, ami kulcsfontosságú lehet az online rendelések és asztalfoglalások stb. szempontjából.
 • Kampány hatékonysága: A kattintások elemzése segíthet megérteni, hogy mely tartalmak és hirdetések voltak a legvonzóbbak a (cél)közönség számára.

A követőbázis növekedése

Új követők száma:

Követőbázis növekedése: Az új követők száma azt mutatja meg, hogy hány új felhasználó követte be az étterem Facebook oldalát a kampány során.

Miért fontos a közönség növekedése?

 • Követőbázis bővítése: Az új követők növelik az étterem közösségének méretét, ami hosszú távon növeli a márka elérését és az elköteleződést is.
 • Potenciális ügyfelek: Minden új követő potenciális ügyfél lehet, aki később online rendelést adhat le vagy ellátogathat az étterembe.

Konverziók

Online rendelések száma:

Konverziós arány: Az online rendelések száma és általában a konverziós arány azt mutatja meg, hogy hány felhasználó váltotta az érdeklődését tényleges vásárlásra vagy rendelésre.

Miért fontosak a konverziók?

 • Bevétel növelése: Az online rendelések közvetlenül hozzájárulnak az étterem bevételeinek növeléséhez.
 • Kampány hatékonyság: A konverziós adatok segítenek megérteni, hogy mely hirdetések és tartalmak voltak a leghatékonyabbak a vásárlók megszerzésében.

Optimalizálás és finomítás

A KPI-k rendszeres mérése és elemzése lehetővé teszi, hogy folyamatosan optimalizáljuk és finomítsák a marketing stratégiát. Az alábbi lépések segíthetnek ebben:

 • Adatok gyűjtése és elemzése: Használjuk a Facebook Insights, Google Analytics és egyéb analitikai eszközöket az adatok rendszeres gyűjtésére és elemzésére.
 • Trendelemzés: Vizsgáljuk meg a trendeket és azonosítsuk a legjobban és legrosszabbul teljesítő tartalmakat.
 • Optimalizálás: Az adatok alapján alakítsunk ki gyakorlatot a kreatív tartalmak, célzási stratégiák és posztolási időpontok optimalizálására.
 • Tesztelés és finomítás: Folyamatosan teszteljünk új ötleteket és finomítsuk a meglévő stratégiákat az adatok alapján.

A kulcsfontosságú teljesítménymutatók (KPI-k) részletes elemzése és értékelése lehetővé teszi, hogy a Facebook kampányok hatékonyabbak és eredményesebbek legyenek. Ezek a mutatók segítenek abban, hogy konkrét, mérhető célokat tűzzünk ki, nyomon kövessük a kampány előrehaladását és folyamatosan optimalizáljuk a marketing stratégiát a hosszú távú sikerérdekében.

Reméljük, hogy hasznos volt számotokra Facebook marketing gyorstalpalónk. A Facebook marketinget ennyivel természetesen nem pipáltuk ki, a jövőben valószínűleg vissza is térünk még a témához, de a célunkat, hogy adjunk egy erős alapot, remélhetőleg sikerült elérni.

Did you like the article and find it useful? Share it with your friends too!
Facebook
Twitter
Linkedin

Do you need professional software?

The Orsys restaurant software was invented just for caterers like you!

 • Zöld pipa, ami azt jelöli, hogy igen
  It is simple to use and easy to learn.
 • Zöld pipa, ami azt jelöli, hogy igen
  It provides professional solutions of all sizes,
 • Zöld pipa, ami azt jelöli, hogy igen
  It saves time and energy for you and your colleagues.

Try it without obligation and ask for our free demo.

Get a free demo
Are you interested in catering?

Enter your e-mail address and be the first to receive the latest news, important events and useful knowledge.

Sikeres feliratkozás
Hoppá, valami hiba lépett fel a feliratkozás közben.
Related posts
Hasonló tartamak